Unngå rust etter nedvasken med riktige smøremidler

Unngå rust etter nedvasken med riktige smøremidler

Å ivareta både produksjonskvalitet og maskinpark er ingen enkel balansegang. Heldigvis finnes det gode råd – og produkter.

Oppdrettsnæringen er underlagt strenge krav til renhold og hygiene. Men hyppig nedvask sliter på produksjonsmiljøet, og kan til syvende og sist gå ut over produksjonskvaliteten. Løsningen kan være så enkel som å bruke høykvalitets smøremidler.

Enten du driver med oppdrett, slakting, eller begge deler, er hygiene avgjørende for å sikre produktsikkerhet og oppfylle regulatoriske krav. I denne artikkelen tar vi for oss to velkjente, uønskede konsekvenser av renholdsrutinene, nemlig rust og korrosjon – samt hvordan du kan beskytte deg mot dem.

 

Viktigheten av grundig nedvask

Generelt sett bør du utføre en grundig nedvask daglig eller i løpet av hver produksjonssyklus. Dette sikrer deg mot potensielle forurensninger, bakterier og andre smittestoffer som kan ha blitt akkumulert i produksjonsmiljøet. 

Konsekvensene av å overse nedvasking kan være alvorlige. Urenheter og mikroorganismer kan hope seg opp over tid, og skittent produksjonsutstyr kan igjen føre til matbårne sykdommer og redusert holdbarhet på produktene. I tillegg kan manglende overholdelse av hygienestandarder skade omdømmet til virksomheten din ved for eksempel tilbakekalling av produkter. 

Norske oppdretts- og slakterianlegg er kjent for å være best i klassen når det gjelder hygiene og kvalitet. Det er svært sjeldent at infisert matfisk når butikkhyllene fra norske produsenter, selv om det fra tid til annen kan skje. En av grunnene til at norske anlegg i all hovedsak lykkes svært godt med rensligheten, er at de tar i bruk A1-sertifiserte rengjøringsmidler.

 

Velg smøremidler som tåler nedvasken

At de næringsmiddelgodkjente renholdsproduktene fjerner mikroorganismer og urenheter er vel og bra. Det er jo det de skal gjøre. Men det er ikke alt du ønsker at skal fjernes, og dessverre finnes det mange smøremidler som sklir av sammen med smuss og bakterier. Det gjør maskineriet ditt sårbart for rust og korrosjon, som i lengden vil kunne vise seg å bli svært kostbart.

Rust oppstår når jern og legeringer utsettes for fuktighet og oksygen over tid. Korrosjon på sin side, er en bredere term som refererer til den generelle nedbrytningen av materialer på grunn av kjemiske reaksjoner med omgivelsene. Dette bruker du smøremidler for å beskytte maskinparken mot.

Men dersom du ønsker å beskytte produksjonsanlegget og maskinparken mot rust og korrosjon også mot nedvasken, bør du velge smøremidler som nettopp tåler det. De som ønsker å være på den sikre siden bruker kun H1-sertifiserte smøremidler.

Disse er nemlig spesielt utviklet for å møte de strenge kravene i næringsmiddelindustrien. I tillegg til å være trygge og ikke-toksiske for mennesker, er de også slitesterke mot all vasking og desinfisering. 

Kombinasjonen A1-sertifiserte rengjøringsmidler og H1-sertifiserte smøremidler sørger for plettfri nedvask samtidig som du beskytter maskinparken!

 

Å investere i kvalitet lønner seg

Det er ikke til å stikke under en stol at kvalitet koster – også i næringsmiddelindustrien. Men å benytte seg av kvalitetsprodukter vil for de aller fleste vise seg å være en god investering på sikt – også økonomisk.

Kvaliteten på produksjonen sier seg selv, med mindre risiko for feilproduksjon som følge av urent produksjonsmiljø. Men å ta vare på maskinparken i seg selv er også forbundet med store besparelser. Ved å gi den optimal beskyttelse mot rust og korrosjon – og sørge for at den varer – øker du levetiden på maskinparken din samtidig som du garderer deg mot uønsket nedetid.

Det er ikke på å reparere eller erstatte utstyr du tjener penger – det er på høykvalitets produksjon. Og næringsmiddelgodkjente rengjørings- og smøremidler er i så måte en relativt billig investering for å sørge for at det maskineriet leverer som det skal. Jo lengre utstyret holder, jo mer bærekraftig og økonomisk er det for driften din.

Les hvordan SinkabergHansen knakk smørekoden for effektiv produksjon

 

New call-to-action