Hvilken motorolje bør jeg bruke, og hva må jeg tenke på når jeg skifter?

Hvilken motorolje bør jeg bruke, og hva må jeg tenke på når jeg skifter?

Riktig motorolje er ren økonomi.  

Du trenger sikkert ikke en lengre leksjon om hvorfor motorer trenger olje. Samtidig er det i det helt grunnleggende kvalitetsforskjellene på motoroljer gjør seg gjeldende, så vi tar en kjapp oppfriskning. 

Motorolje skal:

  • Rense motoren for smuss fra blant annet drivstoff og luft. 
  • Redusere friksjon mellom bevegelige deler.
  • Transportere ut varme.

Når oljen sirkulerer i motoren over tid, blir den etter hvert svart og mettet av urenheter. Da klarer den ikke lenger å rense motoren for nye urenheter, samtidig som smøreevnen faller.

Går det for langt, bruker du mer drivstoff og sliter unødig mye på delene. I verste fall kan du få skjæring av motoren. Derfor er det nødvendig å skifte olje med jevne mellomrom.

motor og motoroljeMotoroljen sørger for god flyt i denne motoren. 

 

Hvor ofte bør du skifte motorolje i anleggsmaskiner? 

Motorolje bør minimum skiftes én gang per år, også i maskiner som har stått ubrukt. Olje forringes ikke bare på bakgrunn av antall driftstimer, men også av ren aldring. For deg som har en maskinpark, er det nok likevel bruken som vil være utslagsgivende for når du bør gjøre et skift. 

Ulike skiftintervaller før og etter garantitid

Er maskinen fortsatt i garantitiden, skifter du olje i henhold til det produsenten oppgir. Det vil vanligvis være rundt hver 500. driftstime. Etter garantitiden er det noe helt annet. Da skifter du ut oljen når den ikke lenger har tilfredsstillende egenskaper. 

Men hvor ofte er det?

Kvaliteten avgjør

Ordinære oljer varer kanskje i 500 timer, men det finnes oljer som klarer tre ganger så mange timer eller mer. La oss se hvilke utslag dette kan gi for en gravemaskin hos en maskinentreprenør, der vanlig driftstid er omtrent 1500 timer per år.

Scenario 1: Antall årlige skift ved bruk av ordinær motorolje 
Ordinær motorolje gir typisk et skiftintervall på 500 timer.
Med 1500 timers driftstid, krever dette 1500/500 = 3 skift per år.
Scenario 2: Antall årlige skift ved bruk av olje av høy kvalitet
Motorolje av høy kvalitet kan klare mer enn 1500 timer per år.
Det gir 1500/1500 = 1 skift per år.

I scenario 2, når gravemaskinen har gått mellom 500–1000 driftstimer, tar du en oljeprøve og sender den inn til for eksempel Norsk Oljelaboratorium for å sjekke at egenskapene fortsatt er som de skal være. Bruker du rett olje, vil prøvene alltid bekrefte at den fortsatt er bra.

gravemaskin på et stor områdeEn gravemaskin møter nok motstand som det er. Vær en venn og gi den litt skikkelig smøring. 

 

Et spørsmål om ytelse, ikke bare levetid

En motorolje av høy kvalitet vil ikke bare forlenge skiftintervallene dine. Produsenten har brukt mer penger på tilsetninger og baseoljen, slik at den ikke bare tilfredsstiller klassespesifikasjonene – den overgår dem. 

Dette gir en olje som har lengre levetid, men som også yter bedre generelt. Det fører blant annet til et lavere drivstofforbruk og reduserte vedlikeholdskostnader. Derfor velger enkelte å bruke olje av høyere kvalitet, også når de følger en oljeskiftfrekvens på hver 500. time. 

Motorolje-assistenten

Finn den optimale motoroljen for din maskin ved hjelp av «Smart-søk» hos riktigolje.no. 

 

Skal du bytte olje? Husk på dette

Ved oljeskift anbefales det en motorrens først. Da blir du kvitt gamle sot- og forbrenningsrester som ligger i motoren. Enkelte typer avleiringer i en motor kan være så harde at de nesten er umulige å få ut ved et oljeskift alene. Og hvorfor skal du «bruke opp» den nye oljen til å rense opp etter den gamle?

Motorrens er først og fremst viktig når du skifter fra ett oljemerke til et annet, men det er uansett en fordel å ta en rens av maskinen med jevne mellomrom. 

Gjør også en rens av drivsstoffsystemet

Det er også en fordel å ta en drivstoffsystemsrens. Urenheter i pumper, dyser og injektorer vil bidra til dårlig forbrenning og motorytelse.

Med drivstoffrens kan du derfor hente ut ekstra effekt av motoren.

gravemaskiner med mye støv

Derfor er det verdt å bytte til motorolje av høy kvalitet 

Høykvalitetsmotorolje og drivstofftilsetninger koster litt mer i innkjøp, fordi bestanddelene er dyrere. Dette blir imidlertid for smuler å anse når du ser hvor lenge det varer, og hva egenskapene sparer deg for i driftsutgifter. 

Det dyreste som finnes på en anleggsplass er tross alt maskiner som virker dårlig eller ikke i det hele tatt. Service- og vedlikeholdskostnader er én ting, men driftstans og nedetid kan fort bli svært kostbart. God motorolje er derfor en svært klok prioritering. Du får: 

  • Lavere drivstofforbruk. 
  • Reduserte vedlikeholdskostander.
  • Lengre skiftintervaller.
  • Redusert miljøavtrykk.
  • Noe å smile av når erkerivalens maskiner går i stå. Neida (joda). 

Pst! Et lite tips: Enklere Lager hjelper deg å kutte ned på forbruket ved å velge oljer og andre produkter av høyere kvalitet og større bruksområde.

New call-to-action