En vanntett plan for lekkasjer i kjølesystemer

En vanntett plan for lekkasjer i kjølesystemer

Kjølevæske i seg selv koster ikke mye, men lekkasje kan bli dyrt. Heldigvis har vi noe lurt på lager. 

Vi har tidligere tatt for oss hvordan du bør håndtere oljelekkasjer i maskinparken. En vel så relevant lekkasjeutfordring er knyttet til kjølesystemer. Det skal vi ta en nærmere titt på i denne artikkelen. 

Lekkasjer i kjølesystemet, for eksempel i radiatoren, kan nemlig være svært dyrt å utbedre. Skal du feilsøke og utbedre en radiator, eller andre deler av kjølesystemet, er det ikke bare demonteringen og reparasjonen som koster. Så lenge maskinen er på service, er den ute av spill og kan ikke løse oppdraget. 

Vi har sagt det før, men er ikke redde for å si det igjen: Nedetid er trolig det aller dyreste for en maskinentreprenør. Derfor er det godt å ha et genialt hjelpemiddel i bakhånd. 

 

Orion 202 stopper lekkasjer umiddelbart

Radiatortetteren Orion 202 er verdt sin vekt i gull. Den tetter lekkasjer i kjølesystemer umiddelbart, også mens maskinen er i drift. Hvis du ikke tror oss, er det bare å se selv. 


Utrolig, ikke sant? Orion 202 er utviklet for permanent å tette lekkasjer i vannkjølesystemer i alle typer kjøretøy. 

 

Derfor er det viktig å stoppe lekkasjer i kjølesystemet 

Alle maskiner og kjøretøy er oljesmurte og vannkjølte. Både oljekretsløpet og kjølevæskesystemet har som jobb å holde temperaturene nede. Kjølesystemet kjøler ned, men gir også varme inn i kupeen. Frisklufta går gjennom et varmeregister (en varmeveksler) som gjør at den varmes opp før den blåser varmt inn i bilen.

Hvis det lekker fra for eksempel radiatoren, får ikke motoren vann og overopphetes. Da er det heller ingen væske som kan avgi varme til kupéen. Kjølevæsken inneholder dessuten smøremidler til blant annet vannpumpa. Hvis den ikke får nok vann, risikerer du at den skjærer seg. 

Lekkasje i kjølevæskesystemet kan altså få konsekvenser for en rekke komponenter. 

 

Slik bruker du Orion 202

Orion 202 er en permanent tetning i væskeform. Den herder mot luft, men kan trygt brukes inne i kjølesystemet. I videoen over demonstrerer vi akkurat dette. Som du ser, tar Stephen en vanlig plastflaske, med forhåndslagde hull i bunnen. Når han klemmer på den, blir den som en dusj. Så snart han tilfører Orion 202 er det umiddelbart full stopp – uansett hvor hardt han klemmer. 

 

På samme måte kan du tilsette Orion 202 rett i kjølesystemet, også mens maskinen er i drift. Den spesielle formelen holder de aktive ingredienser finfordelte, uten at de klumper seg.

Ettersom Orion 202 permanent tetter lekkasjer, er det ikke nødvendig å skifte ut deler eller pakninger ved mindre lekkasjer. Den bidrar dessuten til å hindre korrosjon, og den smører vannpumper.

OBS! Ved mistanke om avleiringer i kjøleanlegget bør du flushe med Orion 245 først. Husk at kjølevæsken kan være svært varm, så ta nødvendige forholdsregler slik at du unngår skader.

 

Hvor lenge varer effekten?

En dose Orion 202 vil vare på ubestemt tid. Selv om kjølesystemet tømmes og fylles på nytt, vil virkningen være intakt og fortsatt tette foregående lekkasjer.

PS: Interessert i et helt skap med produkter av like høy kvalitet som Orion 202? Ta en kikk på Enklere Lager.

New call-to-action

Stephen Slommerud

Stephen Slommerud

Stephen Slommerud er vedlikeholdsentusiast og har vært i Relekta i ti år. Han er nå produkt- og kategorisjef, og har tidligere vært selger og Key Account Manager (KAM). Stephen jobber hovedsaklig i autosegmentet.